Grăsimile sănătoase omega-3 ar putea încetini fibroza pulmonară mortală, indică noi cercetări
Posted inStiri

Grăsimile sănătoase omega-3 ar putea încetini fibroza pulmonară mortală, indică noi cercetări

Grăsimile sănătoase omega-3 ar putea încetini fibroza pulmonară mortală, indică noi cercetări

ianuarie 13

10:03
2024

Timp citire articol: 4 minut(e)

Ar putea grăsimile sănătoase care se găsesc în nuci și pește să încetinească progresia leziunilor pulmonare potențial mortale, cunoscute sub numele de fibroză pulmonară, și să întârzie necesitatea unui transplant de plămâni?

Cercetătorii din domeniul pneumologiei de la Universitatea americană din Virginia (UVA) au analizat asocierea dintre nivelurile plasmatice de acizi grași omega-3 din sânge – grăsimile sănătoase pentru inimă care se găsesc în alimente precum somonul și semințele de in – și progresia fibrozei pulmonare și cât timp ar putea rezista pacienții fără a avea nevoie de un transplant.

Echipa a constatat că nivelurile mai ridicate de omega-3 au fost asociate cu o funcție pulmonară mai bună și cu o supraviețuire mai lungă fără transplant.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, specialiștii spun că aceste rezultate justifică efectuarea de studii clinice pentru a determina dacă intervențiile care cresc nivelul de omega-3 ar putea fi un instrument util pentru a îmbunătăți rezultatele pacienților cu fibroză pulmonară și alte boli pulmonare cronice.

„Am constatat că nivelurile mai ridicate de acizi grași omega-3 în sânge, care reflectă un aport alimentar de câteva săptămâni, au fost legate de o funcție pulmonară mai bună și de o supraviețuire mai lungă”, a declarat medicul cercetător dr. John Kim, expert în pneumologie și îngrijire critică la UVA Health și la facultatea de medicină a UVA, într-un comunicat al universității.

Constatările studiului sugerează că acizii grași omega-3 ar putea fi un factor de risc care poate fi țintit în fibroza pulmonară, menționează medicul.

Omega-3 și fibroza pulmonară

Acizii grași omega-3 au fost deja legați de diverse beneficii pentru sănătate.

Studiile au sugerat, de exemplu,

 » Citește mai mult din articol…