Fumatul are efecte pe termen lung asupra sistemului imunitar, confirmă noi studii
Posted inStiri

Fumatul are efecte pe termen lung asupra sistemului imunitar, confirmă noi studii

Fumatul are efecte pe termen lung asupra sistemului imunitar, confirmă noi studii

februarie 17

13:49
2024

Timp citire articol: 4 minut(e)

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), fumatul ucide anual mai mult de 8 milioane de persoane în întreaga lume. Atunci când oamenii renunţă la fumat, organismul nu revine imediat la normal. Două studii recente arată efectele de durată ale fumatului asupra sănătăţii noastre. Imunitatea, în special, pare să fie chiar mai afectată decât se credea până acum.

La fel ca și alți factori, cum ar fi vârsta, sexul și genetica, fumatul are un impact major asupra răspunsurilor imunitare.

Aceasta este constatarea făcută recent de o echipă de oameni de știință de la Institutul Pasteur, folosind cohorta Milieu Intérieur de 1.000 de voluntari sănătoși, creată pentru a înțelege variabilitatea răspunsurilor imunitare.

Pe lângă impactul său pe termen scurt asupra imunității, fumatul are și consecințe pe termen lung.

Timp de mulți ani după ce au renunțat la acest obicei, fumătorii rămân cu efecte asupra unor mecanisme de apărare ale organismului lor dobândite în timpul fumatului.

Aceste descoperiri, care dezvăluie pentru prima dată o memorie pe termen lung a efectelor fumatului asupra imunității, au fost publicate miercuri, în revista Nature.

„Fumatul modifică imunitatea adaptivă într-un mod persistent”, au concluzionat autorii  studiului.

Noul studiu marchează un progres important în înţelegerea efectelor nocive ale fumatului asupra sănătăţii.

Acesta pune în evidenţă un element până acum ignorat: imunitatea adaptivă, care se construieşte pe măsură ce apar infecţiile, rămâne deteriorată timp de mulţi ani după ce oamenii se lasă de fumat.

Aceste concluzii se bazează pe un eşantion compus din o mie de persoane, care au fost selecţionate în urmă cu peste 10 ani, în cadrul unui proiect coordonat de Institutul Pasteur din Paris.

 » Citește mai mult din articol…