Guvernul a aprobat modificări în programul național de screening pentru boli cronice
Posted inStiri

Guvernul a aprobat modificări în programul național de screening pentru boli cronice

Guvernul a aprobat modificări în programul național de screening pentru boli cronice

martie 28

13:03
2024

Timp citire articol: 6 minut(e)

În România există aproape 30 de programe naționale de sănătate, finanțate de Ministerul Sănătății și de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Aceste programe au fost reorganizate în martie 2022. Joi, Guvernul a aprobat noi modificări în cadrul programelor de sănătate mintală și de screening pentru boli cronice, precum și desființarea subprogramului de testare RT-PCR și de secvențiere din programul național de supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare. În cazul unor programe de screening (pentru cancerul de col uterin, cancerul de sân, cancerul colorectal și depistarea infecţiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D), care funcționează ca programe-pilot, miza este extinderea acestora la nivel național. 

Măsurile sunt prevăzute într-o hotărâre aprobată joi de guvern, la propunerea Ministerului Sănătății, care modifică Anexa nr. 1 la HG nr. 423/2022 (privind aprobarea programelor naţionale de sănătate).

Deși este vorba de creșterea accesibilității unor subprograme de screening existente, premierul Marcel Ciolacu a prezentat actul normativ, la începutul ședinței de guvern, ca pe unul care ar înființa noi subprograme.

“În domeniul sănătăţii actualizăm şi reorganizăm mai multe programe naţionale de sănătate ca să oferim noi servicii medicale românilor. Cel mai important exemplu este cel al Programului naţional de screening pentru boli cronice. Includem patru subprograme noi, pentru mai multe tipuri de cancer şi pentru depistarea infecţiilor cronice cu virusuri hepatice”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Declarația premierului este contrazisă chiar de nota de fundamentare a actului normativ, care arată că cele patru subprograme există deja, fiind vorba doar de schimbarea obiectivului cu scopul extinderii accesibilității.

Astfel, subprogramul de screening organizat pe baze populaţionale pentru cancerul de col uterin cuprinde activități de testare prin metoda Babeș Papanicolaou a femeilor eligibile cu vârsta
cuprinsă între 25 – 64 ani și a fost implementat din 2012,

 » Citește mai mult din articol…