Un studiu a constatat o prevalență ridicată a unor modificări în creierul persoanelor cu boli de inimă
Posted inStiri

Un studiu a constatat o prevalență ridicată a unor modificări în creierul persoanelor cu boli de inimă

Un studiu a constatat o prevalență ridicată a unor modificări în creierul persoanelor cu boli de inimă

martie 29

14:15
2024

Timp citire articol: 4 minut(e)

O nouă analiză la care au participat peste 13.000 de persoane a constatat că modificările vaselor de sânge din creier, care pot crește riscul de accident vascular cerebral (AVC) și demență, sunt frecvente la persoanele cu o serie de afecțiuni cardiace, indiferent dacă au suferit sau nu un AVC.

O nouă cercetare, publicată miercuri în numărul din aprilie al revistei Neurology, este cea mai cuprinzătoare analiză sistematică de până acum a modificărilor „ascunse” care au loc în creier la persoanele cu o serie de afecțiuni cardiace.

Autorul principal, dr. Zien Zhou de la Institutul George pentru Sănătate Globală a declarat că identificarea acestor modificări ar putea juca un rol important în alegerea tratamentelor pentru acești pacienți.

„Deși persoanele cu boli de inimă au de două până la trei ori mai multe șanse decât populația generală de a avea modificări ale sistemului vascular cerebral, acestea sunt adesea trecute cu vederea deoarece acești pacienți nu sunt supuși în mod obișnuit la imagistică cerebrală decât dacă au suferit un AVC”, a declarat el într-un comunicat al Institutului.

Acest lucru, spune cercetătorul, îi poate face pe acești pacienți să fie mai sensibili la riscul de hemoragii cerebrale cauzate de medicamentele utilizate în mod obișnuit pentru a trata sau preveni formarea cheagurilor de sânge.

Hmoragia intracraniană este o complicație care pune în pericol viața, fără tratament dovedit și cu o rată de supraviețuire de mai puțin de 50%, potrivit specialiștilor.

Se știe că modificările vaselor de sânge din creier care pot fi detectate doar prin imagistică cerebrală, cum ar fi infarctul cerebral silențios (SBI) și boala vaselor mici cerebrale (CSVD), apar mai frecvent la persoanele în vârstă sau la cele care suferă de hipertensiune arterială.

 » Citește mai mult din articol…