OMS: Peste 154 de milioane de vieţi salvate datorită vaccinurilor în ultimii 50 de ani
Posted inStiri

OMS: Peste 154 de milioane de vieţi salvate datorită vaccinurilor în ultimii 50 de ani

OMS: Peste 154 de milioane de vieţi salvate datorită vaccinurilor în ultimii 50 de ani

aprilie 25

12:03
2024

Timp citire articol: 2 minut(e)

Vaccinurile au salvat cel puţin 154 de milioane de vieţi în ultimii 50 de ani, echivalentul a şase vieţi în fiecare minut, potrivit unui studiu al Oraganizației Mondiale a Sănătății (OMS). Marea majoritate a vieților salvate – 101 milioane – au fost în rândul sugarilor. 

Potrivit OMS, studiul reprezintă cea mai cuprinzătoare analiză a impactului programului asupra sănătății la nivel mondial și regional în ultimele cinci decenii.

Studiul a fost publicat miercuri, în revista ştiinţifică The Lancet, înainte de cea de-a 50-a aniversare a Programului extins de imunizare (PEI), care va avea loc în mai 2024.

OMS subliniază, într-un comunicat, că această estimare este „prudentă” deoarece studiul acoperă doar vaccinarea împotriva a 14 boli, printre care difterie, hepatita B, rujeolă, tuse convulsivă, tetanos şi febra galbenă.

„Vaccinurile sunt printre cele mai puternice invenţii din istorie, ajutând la prevenirea unor boli care erau cândva de temut”, a declarat în comunicat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Datorită vaccinării, mai mulţi copii ca niciodată au reuşit să supravieţuiască şi să se dezvolte după vârsta de cinci ani decât în oricare alt moment al istoriei”, a afirmat directoarea generală a Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Catherine Russell.

OMS, UNICEF, alianţa pentru vaccinuri Gavi şi Fundaţia Bill & Melinda Gates au organizat campania comună „Humanly Possible“, care vizează sprijinirea eforturilor de vaccinare.

Aceste eforturi se lovesc uneori de opinii antivacciniste foarte puternice, alimentate de teorii ale conspiraţiei care circulă pe reţelele de socializare.

Studiul arată că marea majoritate a vieţilor salvate de vaccinuri în ultimii 50 de ani – 101 milioane – sunt cele ale sugarilor.

 » Citește mai mult din articol…