Primul vaccin personalizat din lume împotriva cancerului a intrat în ultima fază a testelor clinice
Posted inStiri

Primul vaccin personalizat din lume împotriva cancerului a intrat în ultima fază a testelor clinice

Primul vaccin personalizat din lume împotriva cancerului a intrat în ultima fază a testelor clinice

aprilie 26

12:02
2024

Timp citire articol: 4 minut(e)

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager (ARNm) împotriva melanomului, care are şi potenţialul de a stopa cancerul pulmonar, de vezică urinară şi renal este testat în cadrul unui studiu clinic de faza III la nivel internaţional.

Vaccinul considerat „revoluţionar” poate fi personalizat pentru fiecare pacient în doar câteva săptămâni și oferă speranţa unui remediu împotriva cancerului. Acesta transmite organismului să „vâneze” celulele canceroase şi să prevină revenirea afecţiunii letale.

În urma studiului de fază II pentru testarea vaccinului, în dezvoltarea căruia sunt implicate companiile farmaceutice Moderna şi MSD (companie care folosește numele de Merck în Statele Unite și Canada), s-a constatat o reducere considerabilă a riscului de revenire a cancerului la pacienţii diagnosticaţi cu melanom.

Ultima etapă de testare a vaccinului, faza a III-a, a fost lansată acum, într-un studiu condus de spitalele universitare din sistemul național de sănătate britanic University College London (UCLH), potrivit The Independent.

Coordonatoarea studiului, dr. Heather Shaw, a declarat că vaccinul prezintă potenţialul de a vindeca persoanele diagnosticate cu melanom şi este testat şi pentru alte tipuri de cancer.

Vaccinul este o terapie individualizată cu neoantigeni (INT) și a fost conceput pentru a stimula sistemul imunitar să riposteze împotriva unui tip specific de cancer al pacientului.

Cunoscut sub numele de ARNm-4157 (V940), vaccinul a fost creat pentru a viza neoantigenii – antigeni tumorali specifici fiecărui pacient în parte. Aceştia sunt markeri tumorali care pot fi recunoscuţi de sistemul imunitar.

Vaccinul poate recunoaşte până la 34 de neoantigeni şi activează un răspuns imun antitumoral bazat pe mutaţiile unice în fiecare caz de cancer.

Pentru a crea vaccinul este prelevată chirurgical o mostră din tumoră,

 » Citește mai mult din articol…