Un spital din Galați va folosi inteligența artificială pentru tratarea cancerului
Posted inStiri

Un spital din Galați va folosi inteligența artificială pentru tratarea cancerului

Un spital din Galați va folosi inteligența artificială pentru tratarea cancerului

aprilie 26

13:01
2024

Timp citire articol: 2 minut(e)

Secţia de Radioterapie al celui mai mare spital din județul Galați va fi dotată cu tehnologie de ultimă generaţie care va ajuta la tratarea pacienților cu cancer.

Consiliul Judeţean Galaţi a aprobat fondurile necesare pentru cumpărarea unui soft bazat pe inteligența artificială (AI) pentru bolnavii de cancer, care conturează organele care nu trebuie să fie afectate de procedurile de radioterapie, astfel încât doar tumora să fie iradiată, informează instituţia.

Softul urmează să fie achiziţionat pentru Secţia de Radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” Galaţi.

„Pacientul va începe mult mai repede tratamentul cu acceleratorul liniar de particule, iar medicul va avea mai mult timp pentru pacienţi, partea de conturare fiind preluată de acest soft”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, softul  AI preia din munca medicului în ceea ce privește conturarea organelor la risc, softul realizând în doar 30 de minute munca de câteva ore a medicului.

„Timpul câştigat astfel înseamnă şi mai mulţi pacienţi care pot fi trataţi cu cele două acceleratoare liniare de la Spitalul Judeţean Galaţi” a precizat Costel Fotea.

Practic, softul conturează organele care nu trebuie să fie afectate de procedurile de radioterapie, astfel încât doar tumora să fie iradiată.

Galaţiul este unul dintre puţinele centre medicale din ţară care deţine două acceleratoare liniare de particule pentru tratarea cancerului şi singurul din această zonă a ţării.

Radioterapia realizată cu acceleratorul liniar de particule creşte foarte mult şansele de vindecare ale unui pacient, a specificat anterior președintele CJ.

Potrivit Ministerului Sănătății, în România există 15 astfel de acceleratoare, în 11 centre medicale.

 » Citește mai mult din articol…