Încă 8 medicamente noi, aproape de autorizare în UE
Posted inStiri

Încă 8 medicamente noi, aproape de autorizare în UE

Încă 8 medicamente noi, aproape de autorizare în UE

aprilie 26

16:50
2024

Timp citire articol: 1 minut(e)

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat în luna aprilie autorizarea a opt noi medicamente pentru punere pe piața Uniunii Europene, potrivit datelor publicate vineri de instituție. 

EMA este instituția responsabilă de evaluarea medicamentelor pentru care companiile farmaceutice solicită autorizații de punere pe piață la nivel centralizat în Uniunea Europeană.

În fiecare lună, Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA se reunește în ședință pentru a decide dacă recomandă sau nu emiterea de autorizații pentru medicamentele care au încheiat procesul de evaluare.

În ultima ședință, din 22-25 aprilie, experții din cadrul CHMP au recomandat aprobarea a 8 medicamente, din care 2 biosimilare și un generic, pentru punere pe piața Uniunii Europene și extinderea indicației terapeutice pentru alte 6 tratamente.

Decizia de autorizare de punere pe piață aparține Comisiei Europene, care urmează de obicei recomandările experților EMA.

Astfel, în cadrul reuniunii CHMP de luna aceasta a fost recomandată autorizarea următoarelor medicamente:

  • Altuvoct (efanesoctocog alfa), pentru tratamentul și profilaxia sângerărilor la pacienții cu hemofilie aA.
  • Fruzaqla (fruquintinib), pentru tratamentul pacienților cu cancer colorectal metastatic.
  • Jeraygo (aprocitentan), un tratament pentru tratamentul hipertensiunii persistente.
  • Obgemsa (vibegron), pentru tratamentul sindromului vezicii hiperactive.
  • Truqap (capivasertib), biosimilar, pentru tratamentul cancerului mamar local avansat sau metastatic cu una sau mai multe mutații specifice.
  • Tofidence (tocilizumab), biosimilar.
  • Wezenla (ustekinumab), biosimilar.
  • Eribulin Baxter (eribulin), generic.

EXTENSIA INDICAȚIEI TERAPEUTICE

CHMP a recomandat extensia indicațiilor terapeutice pentru șase medicamente: Alecensa, Opdivo, Rozlytrek, Rybrevant, Sirturo și Triumeq.

De la începutul acestui an, EMA a recomandat autorizarea a 33 de medicamente pe piața UE și extinderea indicației terapeutice pentru 22 de medicamente existente.

 » Citește mai mult din articol…