De ce se mișcă oamenii mai încet pe măsură ce îmbătrânesc? Un studiu pare să ofere un răspuns
Posted inStiri

De ce se mișcă oamenii mai încet pe măsură ce îmbătrânesc? Un studiu pare să ofere un răspuns

De ce se mișcă oamenii mai încet pe măsură ce îmbătrânesc? Un studiu pare să ofere un răspuns

aprilie 28

11:33
2024

Timp citire articol: 4 minut(e)

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nu este neobișnuit să observăm un declin treptat al vitezei și agilității noastre fizice. Fie că este vorba de o plimbare liniștită prin cartier sau de a ne deplasa până la telecomanda televizorului, mișcările noastre tind să încetinească pe măsură ce îmbătrânim. Așadar, care sunt cauzele acestei schimbări? Un studiu condus de cercetători americani de la Universitatea Boulder din Colorado (CU Boulder) oferă posibile răspunsuri.

Studiul, publicat luna aceasta în revista JNeurosci, este unul dintre primele care investighează experimental posibilele motive care stau la baza încetinirii mișcărilor în rândul adulților de peste 65 de ani.

Cercetătorii de la CU Boulder au descoperit că adulții în vârstă se mișcă mai încet, cel puțin în parte, pentru că îi costă mai multă energie decât pe cei mai tineri.

„De ce ne mișcăm în felul în care o facem, de la mișcările ochilor la atingere, mers și vorbit, este o fereastră către îmbătrânire și Parkinson”, spune coautorul studiului Alaa Ahmed, profesor la departamentul de inginerie mecanică de la CU Boulder, într-un comunicat.

„Încercăm să înțelegem baza neuronală a acestui lucru”.

Pentru studiu, cercetătorii au cerut participanților cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani și între 66 și 87 de ani să îndeplinească o sarcină simplă: atingerea unei ținte pe un ecran, similar cu un joc video Nintendo Wii.

Analizând modelele de atingere, echipa a descoperit că adulții mai în vârstă păreau să își modifice mișcările în anumite circumstanțe pentru a-și conserva rezervele de energie mai limitate.

„Cu toții, fie că suntem tineri sau bătrâni, suntem motivați în mod inerent să obținem cea mai mare recompensă din mediul nostru,

 » Citește mai mult din articol…