Ultima șansă pentru negocierile în vederea unui acord global privind viitoarele pandemii
Posted inStiri

Ultima șansă pentru negocierile în vederea unui acord global privind viitoarele pandemii

Ultima șansă pentru negocierile în vederea unui acord global privind viitoarele pandemii

aprilie 29

13:37
2024

Timp citire articol: 6 minut(e)

Luni, statele lumii se întorc la masa negocierilor într-o ultimă încercare de a încheia un acord privind viitoarele pandemii, aflat acum într-o formă redusă, în care unele dintre cele mai spinoase aspecte au fost înlăturate. Principalele puncte de dispută includ accesul comun la agenții patogeni emergenți, o mai bună prevenire și monitorizare a focarelor de boală, o finanțare fiabilă și transferul de tehnologie de combatere a pandemiilor către țările mai sărace.

Doi ani de discuții în vederea încheierii unui acord istoric privind prevenirea, pregătirea și răspunsul la viitoarele pandemii au ajuns la termen luna trecută, dar statele nu au ajuns la niciun acord în ceea ce privește o formulare concretă.

Naţionalismul şi egoismul vaccinal, lipsa echipamentelor de protecţie, expunerea şi epuizarea lucrătorilor sanitari şi donaţiile de stocuri de seruri aproape expirate din partea ţărilor bogate către cele sărace, sub pretextul solidarităţii, sunt doar câteva dintre numeroasele disfuncţionalităţi relevate în timpul celei mai recente pandemii.

În opinia specialiştilor, China, la rândul său, a întârziat prea mult, în decembrie 2019, furnizarea informaţiilor referitoare la virusul care a provocat pandemia, SARS-CoV-2, şi apoi a fost prea târziu.

În lipsa unui acord, „vom asista la aceleaşi inegalităţi, aceeaşi lipsă de coordonare, aceleaşi pierderi evitabile de vieţi şi mijloace de trai şi aceleaşi tulburări sociale, economice şi politice ca cele observate în timpul Covid-19″, a avertizat Tedros Adhanom Ghebreyesus luna trecută.

Următorul termen limită este data de 27 mai, când va începe adunarea anuală a statelor membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Cele 194 de țări membre ale OMS se vor întoarce la sediul agenției din Geneva pentru o rundă de negocieri de luni până la 10 mai,

 » Citește mai mult din articol…