Liliecii de fructe, cheia pentru vindecarea diabetului?
Posted inStiri

Liliecii de fructe, cheia pentru vindecarea diabetului?

Liliecii de fructe, cheia pentru vindecarea diabetului?

ianuarie 14

11:41
2024

Timp citire articol: 3 minut(e)

Liliecii de fructe au „o superputere” care i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să vindece diabetul, potrivit unui nou studiu. Deși o dietă bogată în zahăr la oameni poate duce la diabet, obezitate și chiar cancer, liliecii de fructe nu numai că supraviețuiesc, ci și prosperă în timp ce se hrănesc cu aceste alimente, consumând zilnic fructe bogate în zahăr până la de două ori greutatea lor corporală.

Cercetătorii de la University of California-San Francisco (UCSF) investighează modul în care acești lilieci remarcabili au evoluat pentru a consuma cantități atât de mari de zahăr și dacă această abilitate poate fi aplicată pentru a ajuta oamenii diabetici.

„Pentru mine, liliecii sunt ca niște supereroi, fiecare cu o superputere uimitoare, fie că este vorba despre ecolocație, zbor, supt sânge fără coagulare sau mâncatul fructelor și faptul că nu fac diabet”, a declarat Nadav Ahituv, doctor în științe, director al Institutului UCSF pentru Genetică Umană și unul dintre autorii principali al studiului, într-un comunicat al universității.

În cazul diabetului, corpul uman nu poate produce sau detecta insulina, ceea ce duce la probleme de control al zahărului din sânge.

„Liliecii fructiferi au un sistem genetic care controlează zahărul din sânge fără greș. Am dori să învățăm din acest sistem pentru a face terapii mai bune de detectare a insulinei sau a zahărului pentru oameni”, continuă doctorul Ahituv.

Pentru a determina modul în care acești lilieci consumă cantități mari de zahăr fără efecte adverse, echipa doctorului Ahituv s-a concentrat asupra adaptărilor evolutive din pancreasul și rinichii liliecilor.

Pancreasul, care reglează zahărul din sânge, posedă celule suplimentare producătoare de insulină la liliecii fructiferi, împreună cu modificări genetice care ajută la procesarea acestui aport imens de zahăr.

 » Citește mai mult din articol…