Persoanele matinale ar putea fi predispuse genetic la tulburări de alimentație, sugerează un studiu
Posted inStiri

Persoanele matinale ar putea fi predispuse genetic la tulburări de alimentație, sugerează un studiu

Persoanele matinale ar putea fi predispuse genetic la tulburări de alimentație, sugerează un studiu

ianuarie 14

10:01
2024

Timp citire articol: 3 minut(e)

Anorexia nervoasă (lat. anorexia nervosa) este o tulburare psihică din categoria tulburărilor alimentare, caracterizată printr-o reducere anormală a greutății corpului și printr-o deformare a imaginii propriului corp cu teama prevalentă, persistentă, de îngrășare.

Noi cercetări indică faptul că tulburarea de alimentație, anorexia nervoasă, este asociată cu trezitul timpuriu, spre deosebire de multe alte tulburări care tind să fie nocturne, cum ar fi depresia, tulburarea de alimentație compulsivă și schizofrenia.

Un studiu, publicat joi, în revista JAMA Network Open, și condus de cercetători de la Spitalul General din Massachusetts (MGH), în colaborare cu Universitatea College London (UCL) și Universitatea Republicană din Uruguay, dezvăluie totodată și o legătură între anorexia nervoasă și riscul de insomnie.

Cercetări anterioare au sugerat o posibilă legătură între tulburările alimentare și ceasul intern al organismului (ceasul circadian), care controlează o gamă largă de funcții biologice, cum ar fi somnul, și care afectează aproape fiecare organ din corp.

Acest studiu a urmărit să înțeleagă mai bine această relație prin evaluarea genelor asociate cu anorexia nervoasă, cu ceasul circadian și cu mai multe trăsături ale somnului, inclusiv insomnia.

Cercetătorii au folosit o metodă statistică numită randomizare mendeliană pentru a vedea cum genele care sunt asociate cu o anumită trăsătură afectează alte trăsături de interes.

De exemplu, examinând tiparele de somn ale persoanelor cu diferențe genetice care le face mai predispuse la anorexie nervoasă, oferă dovezi privind relația dintre anorexie nervoasă și somn.

Echipa a găsit o asociere bidirecțională între genele asociate cu anorexia nervoasă și genele asociate cu cronotipul matinal (trezitul și culcatul devreme).

Cu alte cuvinte, constatările sugerează că a fi o persoană matinală (care se trezește devreme) ar putea crește riscul de a avea anorexie nervoasă,

 » Citește mai mult din articol…