O terapie nouă împotriva cancerului de vezică urinară, aprobată în SUA
Posted inStiri

O terapie nouă împotriva cancerului de vezică urinară, aprobată în SUA

O terapie nouă împotriva cancerului de vezică urinară, aprobată în SUA

aprilie 23

11:05
2024

Timp citire articol: 2 minut(e)

Autoritatea americană de reglementare în domeniul sănătății, FDA, a aprobat luni o terapie, prima din clasa sa, pentru tratarea unui tip de cancer de vezică urinară.

Cancerul de vezică urinară este al zecelea cel mai frecvent diagnosticat cancer la nivel mondial.

Dezvoltatorul de medicamente, ImmunityBio, a anunțat luni, într-un comunicat, că Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA), din Statele Unite a autorizat terapia sa Anktiva (nogapendekin alfa inbakicept-pmln), un agonist al receptorului IL-15, primul din clasa sa, pentru cancerul non-invaziv muscular al vezicii urinare, insensibil la vaccinul BCG.

Compania americană de biotehnologie în stadiu clinic este cunoscută pentru producerea de imunoterapii țintite și personalizate în domeniul oncologic și bolilor infecțioase, concepute pentru a întări sistemul imunitar și a-i permite să lupte împotriva afecțiunilor.

Anul trecut, FDA a refuzat autorizarea terapiei din cauza unor deficiențe constatate în timpul inspecției prelicență a firmelor de producție sub contract ale companiei, informează Reuters.

Terapia funcționează prin activarea unor tipuri de celule albe din sânge, numite celule ucigașe naturale (NK) și celule T care luptă împotriva bolilor, pentru a crea o imunitate pe termen lung în organism.

ImmunityBio precizat în comunicat că tratamentul său împotriva cancerului va fi disponibil pe piețele din Statele Unite până la jumătatea lunii mai 2024, dar nu a oferit detalii privind prețul terapiei.

Medicamentul va fi utilizat în combinație cu vaccinul Bacillus Calmette-Guérin (BCG), care este utilizat în principal împotriva tuberculozei, dar și ca tratament obișnuit pentru unele forme de cancer de vezică urinară.

Combinația are ca scop tratarea pacienților cu o formă de cancer de vezică urinară, care nu răspunde la vaccin și la care boala nu s-a răspândit,

 » Citește mai mult din articol…