Utilizarea antibioticelor la pacienții spitalizați cu Covid-19. Ce a constatat un studiu german
Posted inStiri

Utilizarea antibioticelor la pacienții spitalizați cu Covid-19. Ce a constatat un studiu german

Utilizarea antibioticelor la pacienții spitalizați cu Covid-19. Ce a constatat un studiu german

aprilie 28

10:01
2024

Timp citire articol: 6 minut(e)

Un studiu recent efectuat în spitalele din Germania a constatat că utilizarea antibioticelor la pacienții spitalizați cu Covid-19 nu pare să aibă un efect benefic asupra rezultatelor clinice. Constatările subliniază necesitatea unei utilizări raționale a antibioticelor, în special în timpul pandemiilor virale precum cea de Covid-19, spun oamenii de știință.

Analiza a peste 1.300 de adulți germani spitalizați cu Covid-19 moderat a constatat că tratamentul cu antibiotice a fost asociat cu o probabilitate de cinci ori mai mare de deteriorare a bolii în comparație cu pacienții cărora nu li s-au administrat antibiotice.

Tratamentul cu antibiotice al adulților spitalizați cu Covid-19 moderat este asociat cu deteriorarea clinică, în ciuda faptului că medicamentele sunt administrate la peste 40% dintre pacienți, potrivit unei noi cercetări prezentate la Congresul Global ESCMID 2024 (fostul ECCMID) din acest an, care va avea loc la Barcelona, Spania, între 27-30 aprilie.

Cercetătorii afirmă că rezultatele subliniază necesitatea de a descuraja prescrierea fără discernământ și de a îmbunătăți intervențiile de administrare a antibioticelor.

Rezistența antimicrobiană se numără printre cele mai mari zece amenințări la adresa sănătății publice la nivel mondial, subliniind necesitatea critică a utilizării prudente a antibioticelor.

Folosirea antibioticelor în situații în care acestea nu sunt necesare sau benefice duce la dezvoltarea unor bacterii rezistente greu de tratat.

„La pacienții cu Covid-19, terapia cu antibiotice ar trebui să fie administrată numai în cazul unei co-infecții sau suprainfecții bacteriene suspectate sau confirmate, care apare atunci când o a doua infecție se dezvoltă pe lângă Covid-19”, explică autorul principal, dr. Anette Friedrichs de la Spitalul Universitar Schleswig-Holstein, Kiel, din Germania.

Cu toate acestea, simptomele clinice ale suprainfecțiilor bacteriene și ale stadiilor avansate ale Covid-19 pot fi similare,

 » Citește mai mult din articol…